Banner
HOMEBLOGSNota sobre els efectes macroeconòmics de la despesa militar
08 August 2011

Nota sobre els efectes macroeconòmics de la despesa militar

Written by 

Hi ha una teoria que diu que un augment de la demanda militar en 1 euro que genera un augment del PIB d’1,5 euros perquè hi ha una mena de multiplicadors màgics que transformen augments de la despesa pública en enormes augments del PIB. Aquesta teoria, associada a John M. Keynes, ha estat utilitzada per la gent d’esquerra per dir que l’única raó per la qual els Estats Units són una potència és que hi ha un “complex militar-industrial” que el sustenta. És a dir, que hi ha un govern que gasta en el sector militar i per cada dòlar que gasta, genera rendes per valor de més d’un dòlar a la resta de l’economia.

Aquesta és una teoria EQUIVOCADA. Des del punt de vista teòric, és deficient perquè no té en compte els efectes distorsionadors que els impostos que es necessiten per finançar aquesta despesa causaran sobre l'oferta. De fet, la teoria keynesiana ni tan sols té oferta, ni incentius, ni efectes distorsionadors! A més, la teoria no parla mai de l’alternativa. És a dir, què hagués passat amb els diners que s'empren per a comprar al sector militar si no s’haguessin gastat en despesa militar? Això és el que Frédéric Bastiat anomenava “la paradoxa dels cristalls trencats”.

Pel que fa referència a l'evidencia empírica, resulta que la despesa militar genera augments MULTIPLICATS del PIB és una evidència, diguem-ne, dèbil. De fet, les millors estimacions que tenim del multiplicador de la despesa militar (http://www.economics.harva rd.edu/faculty/barro/files /Barro%2BRedlick%2Bpaper%2 B0210.pdf) és de 0.6-0.7 si és un augment de despesa temporal i de 0.1-0.2 si és permanent. 

Per a que la gent que no es experta en economia ho entengui: si tinguéssim una màquina de fer diners on hi poséssim diners per una banda i sortissin més diners per l'altre, si el multiplicador fos de 1,5 voldria dir que posaríem un milió d'euros per l'entrada i sortirien 1,5 milions. Un gran negoci per la societat! El problema és que la realitat diu que si hi poses un milió d'euros, només te'n surten emtre 600.000 i 700.000 si la despesa militar es temporal i entre 100.000 i 200.000 euros si es permanent. La despesa militar es, doncs, un negoci ruïnós!!! La teoria de que la despesa militar és la base sobre la que se sustenta l’economia és,doncs, falsa. I la teoria que diu que per a sortir de les crisis, cal augmentar la despesa, encara que sigui “inútil” (com la militar), també.

Read 38847 times
Rate this item
(1 Vote)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner