Banner
HOMEBLOGSLa Veritable Herència de Joan Laporta
31 July 2012

La Veritable Herència de Joan Laporta

Written by 

 

Tinc per norma no opinar sobre el Barça si no és per defensar la gestió de la junta directiva de Joan Laporta de la qual jo en vaig formar part. A tres articles publicats els passats 2 i 17 d’octubre i 2 de novembre ja vaig explicar que Sandro Rosell (1) faltava a la veritat quan afirmava que “en arribar al club no hi havia ni un euro a la caixa”, (2) havia entabanat als diaris quan va filtrar unes factures que suposadament demostraven el dispendi injustificat de Laporta ja que ni eren factures ni estaven injustificades i (3) havia induït als compromissaris de l’assemblea a votar a favor de l’acció de responsabilitat tot presentant un fals resum de la “due dilligence”.

Torno a escriure sobre el Barça arran de la presentació dels comptes de la temporada 2011-12 perquè els números aclareixen moltes coses. Des que va arribar a la presidència, Rosell no ha parat de repetir que havia heretat un club mal gestionat econòmicament. Segons ell, el problema no eren els ingressos (que ja eren rècord en aquella època) sinó les despeses, plenes de suposats malbarataments. Per tallar de socarrel tot aquell dispendi, va anunciar una política d’austeritat i retallades: entre d’altres coses, va suprimir la tinta de colors a les impressores, va eliminar algunes seccions i no va pagar la factura del sistema de seguretat que el club havia posat a casa de la família de Laporta (amenaçada de mort pels violents que havien estat expulsats del club pel president).

Tots aquests estalvis, lògicament, han comportat una enorme reducció de la despesa que... Ups! Perdó! Ara que ho miro bé, veig que les despeses d’aquesta temporada, 442 milions d’euros, són superiors als 428 milions del darrer exercici de Laporta! Veig que tant els salaris esportius com els no esportius han augmentat en 3 milions respecte del 2010 i les "altres amortitzacions" en 2,6. I que les despeses d'explotació s’han incrementat en 14 milions en passar de 87,2 a 101,3 milions d’euros.

A banda de les amortitzacions de jugadors, l'única partida que ha “baixat” és la d’"altres despeses" que corresponen a unes provisions imposades capriciosament per la nova junta quan, tot just arribar, va fer aquella rocambolesca maniobra de reformulació dels comptes de Laporta i li va imputar arbitràriament un munt de despeses en forma de provisions (entre les que destaca la provisió de Sogecable de 37,5 milions). Per als no iniciats, les provisions no són una despesa real fruit d’un dispendi sinó que són un apunt comptable fet com a precaució d’una possible pèrdua futura. En donar-se de manera puntual i no pas recurrent, les provisions de 2010 van desaparèixer automàticament al 2011 i 2012 sense necessitat de que Rosell fes res.

Tenim, doncs, que l’austeritat no tan sols no ha reduït les despeses totals comparables, sinó que les ha incrementat en 14 milions respecte les de 2010! Aquest augment és ben sorprenent sobre tot si es té en compte que al 2010 es van guanyar la lliga de futbol i l’Eurolliga de bàsquet, cosa que va comportar una despesa de 38 milions en salaris variables, despesa que no s’ha hagut d’afrontar enguany ja que, malhauradament, no s’ha guanyat cap d’aquests dos títols importants.

Aquest augment de les despeses em porta a una reflexió: si, tal i com deia Rosell al 2010, la situació suposadament catastròfica era deguda a una despesa descontrolada, com és que s’ha pogut capgirar la situació sense disminuir aquesta despesa? No serà que el què deien al 2010 no era veritat? No serà que no han aconseguit retallar el dispendi perquè, en realitat, no hi havia dispendi per retallar? No serà que les suposades pèrdues del 2010 ni eren reals ni estaven causades pel malbaratament sinó que eren comptables i estaven causades per unes provisions malicioses i arbitràries, dissenyades per desacreditar a l’anterior president fins al punt de portar-lo als tribunals?

I posats a preguntar, no és ben curiós que el Barça obtingui 48 milions de benefici només dos anys després de que l’actual president digués que havia heretat un club arruïnat? I no és estrany que s’hagin obtingui els beneficis més alts de la història just ara, quan la resta d’empreses i institucions del país s’ofega en mig d’una crisi financera?

La resposta és que no. No ho és gens de curiós. I no ho és perquè no és veritat que el club que Laporta va deixar estigués arruïnat. Això es veu al compte de resultats presentat ara pel club... a la secció d’ingressos!: aquesta temporada el club ha ingressat la xifra rècord de 495 milions d’euros. Una part important es deu a la bona feina feta per aquesta junta directiva que ha sabut negociar contractes de patrocini, publicitat, gires i explotació de l’estadi. Això és clar. Ara bé, que ningú dubti que, per més bon negociador que siguis, tu no pots aconseguir tots aquests contractes sense un bon producte. I el “producte” que Rosell es va trobar (repeteixo, trobar) quan va arribar era un equip que ja ho havia guanyat tot!

És a dir, Messi, Xavi, Iniesta, Busquets, Puyol, Abidal, Valdés, Pedro, Alves, Guardiola, Vilanova i tota la resta de l'estructura esportiva són uns actius esportius cabdals però també són uns actius econòmics extraordinaris. Entre d’altres coses, aquests actius han permès a l’actual junta negociar els contractes que, sense haver de reduir despeses, han generat els beneficis més alts de la història. I això, malgrat que Sandro Rosell i la seva junta s’encaparrin en amagar-ho, és la prova del nou de la gran gestió de la junta anterior, la veritable herència de Laporta.

 

Read 47273 times
Rate this item
(50 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner