Banner
HOMEBLOGSComentant l'afirmació que el 71,8% del frau el cometen les grans empreses
02 January 2013

Comentant l'afirmació que el 71,8% del frau el cometen les grans empreses

Written by 

Arran del meu article sobre Evasió Fiscal de La Vanguardia del dia 2 de Gener, han aparegut una sèrie de crítiques a diferents blogs on es cita un suposat informe del Sindicat de Tècnics d’Hisenda (GESTHA) que “demostra” que el 71,8% del frau a Espanya el fan les grans empreses i fortunes. Suposadament, aquesta dada invalida el meu article (un article que explica que la major part de gent comet petits fraus).

La dada m'ha sobtat perquè, per definició, és molt difícil saber la magnitud exacte de l'economia submergida (tot i que sempre hi ha hagut estimacions ja des del temps de Vito Tanzi) i, per tant, la precisió decimal de l'afirmació (71,8%, no 70-i-escaig percent, sinó 71,8%) m'ha resultat força estranya. Per tant, he buscat aquest informe de GESTHA a la web del mateix sindicat i no l’he trobat. He trobat referències a l’informe, declaracions sobre l’informe i opinions sobre l’informe. Però l’informe en sí mateix no l’he vist per la qual cosa no puc analitzar ni la metodologia usada per a estimar la mida del frau, ni la definició de frau ni, per tant, la validesa de les crítiques. El que sí he trobat és una sèrie de comunicats que fan referència al document i on es donen els resultats (però no la metodologia ni les definicions) del suposat estudi. El més extens el podeu trobar aquí :http://www.herbogeminis.com/IMG/pdf/gestha.pdf

Tot i que, insisteixo, no tinc accés a la metodologia que porten a estimar amb precisió decimal que el 71,8% del frau a Espanya el cometen les grans empreses i fortunes, d’aquest document es poden extraure algunes lliçons.

Primera, el títol de l’informe és: “Informe de la Lucha contra el Fraude Fiscal en la Agencia Tributaria elaborado a partir de la última estadística del IRPF-2009”. Repeteixo, “elaborado a partir de la última estadística del IRPF-2009”!!! Sembla, doncs, que l’informe no estima l’evasió fiscal TOTAL sinó la que fa referència a l’IRPF (tot i que també parla del de societats... però mai parla de l’IVA).

Segona, a l’apartat “Grandes Empresas, Focos de Fraude” es diu: “gracias a sus servicios legales especializados que les permite aprovechar al máximo las ventajas fiscales como la libertad de amortización, las fusiones, las escisiones o las entidades de tenencia de valores extranjeros, fórmulas que no utilizan las pymes, e incluso, bordeando o pasando los límites legales con subterfugios de evasión fiscal en paraísos fiscales.”. És a dir, la definició d’evasió que utilitza l’informe del 71,8% inclou el fer coses legals per aconseguir pagar menys. Aquesta no és la definició de frau que uso jo al meu article (on parlo clarament de deshonestedat i il·legalitats). I aquesta no és la definició de frau que entenen la major part dels lectors. Una cosa és cometre frau (que és una il·legalitat) i una altra molt diferent aprofitar que la llei permet pagar menys impostos si amortitzes més o menys -o posar diners a un compte de jubilació- i tu deideixes amortitzar més o menys... o posar diners al compte de jubilació. Naturalment si el govern vol evitar que les empreses paguin menys utilitzant trucs legals, el cal fer és canviar la llei i no pas fer complicats programes de lluita contra el frau fiscal!

Tercera, a l’apartat “Recaudación Adicional”, el document assenyala la necessitat de fer estudis per a mesurar amb més precisió l’economia submergida. Això indica que no tenen la menor idea de la dimensió real d’aquest sector amagat, cosa que per altra banda és ben normal perquè per això, precisament, és amagat!!! Els articles científics que estimen la mida de l’economia il.legal (la majoria fets per investigadors del Banc Mundial liderats per Scheider) són necessàriament burds i imprecisos (utilitzen complicats mètodes economètrics i estimacions de la quantitat de diner en circulació sota el supòsit teòric de que TOT l’excés d’utilització de diners al comptat està causat per les activitats il·legals) Aquests marges d’error gegantins no permeten parlar amb cap mena de rigor sobre la magnitud real del sector negre o submergit. I, és clar, si no sabem quan grossa és l’economia submergida (i el mateix informe del sindicat de tècnics d’hisenda confessa que no ho sap), és realment sorprenent que es puguin fer afirmacions categòriques i precises com que “el 71,8% de l’evasió la fan les grans empreses”. Si no saben ni quantes minyones, pintors, jardiners, cangurs, metges, dentistes o advocats treballen en negre, com poden saber el decimal de l’evasió que representa la gran empresa?

I finalment, que el percentatge de l'evasió que fan les grans empreses sigui el 71,8% o més o menys irrellevant pel meu argument: la clau del meu article diu és que hi ha molta gent que comet petits fraus (i també dic que hi ha uns quants evasors que evadeixen muntanyes de diners). Que hi hagi molta gent que comet petits fraus és consistent amb que la suma dels petits fraus sigui el 30%m el 50% o el 90% de l'evasió total. Per tant, posar el 71,8% del suposat informe de GESTHA com a “evidència” de que el meu article està equivocat no té cap mena de sentit.


 

Read 43030 times
Rate this item
(35 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner