Banner
HOMEBLOGSUna Proposta pel Referèndum
16 December 2013

Una Proposta pel Referèndum

Written by 

Una minuts després de que es fessin públiques la pregunta i la data del referèndum, vaig sortir a TV3 i vaig dir que la pregunta em semblava clara però que la interpretació seria complicada. La raó era que hi havia possibles resultats que del referèndum que ens portarien a no saber ben bé què fer.

Per exemple si el SI-SI (independència) obtingués 49%, el SI-NO (tercera via) el 31% i el NO (seguim com estem) el 20% dels vots, segurament s’interpretaria que la independència no havia obtingut la majoria per tant, NO es faria la independència(*). Però com que el 80% dels votants haurien votar SI a la primera pregunta (la suma del SI-SI i el SI-NO), aleshores hauríem de buscar un estat sense que fos independent. És a dir, hauríem de buscar la tercera via encara que aquesta alternativa seria menys preferida que la independència. És el que s’anomena, la dictadura del status quo!

El problema d’intentar seguir la tercera via és que aquesta dependria del que vulguin els espanyols. Nosaltres podem tocar el dos sense demanar-los permís. Però, mantenir unes relacions federals o confederals amb ells, requereix que ells també ho vulguin fer. Si ells es neguen a oferir cap mena de tercera via i donat que ja s’hauria acceptat que no hi ha prou vots per la independència, acabaríem no fent ni l’una ni l’altra. És a dir, acabaríem quedant tal com estem. I això sí que seria paradoxal perquè el quedar com estem seria l’alternativa menys votada de les tres amb un 20% dels vots. Això ja no seria la dictadura del status quo sinó la dictadura de la minoria! I en democràcia, la dictadura de les minories és el pitjor que hi ha.

Resumint, si no es clarifica què passarà en el cas que el SI-SI no obtingués la majoria absoluta, el referèndum pot acabar tenint conseqüències molt perilloses perquè ens deixaria en mans del què decideixin els espanyols i, amb tota seguretat, el resultat final seria que faríem el que vol la minoria i no pas la majoria.

És per això que, quan es convoqui el referèndum, caldria que s’aclarís perfectament què es farà en cadascun dels possibles escenaris. I en particular, cal que tothom entengui que la primera pregunta no és retòrica sinó que és igual d’important que la segona: és a dir, si el “SI volem un estat nou” guanya per majoria absoluta, aleshores hem de tenir un estat nou. I no val acceptar que acabem com estem simplement perquè els espanyols es neguen a fer una oferta de tercera via.

La meva proposta per evitar la dictadura de la minoria seria la següent. Si, a més de la majoria a la primera part de la pregunta, el SI-SI també té majoria absoluta, aleshores no hi ha problemes d’interpretació i tindrem un estat independent sense ambigüitats. Però si el SI-SI no té més del 50% dels vots emesos, aleshores jo proposaria que es donés una finestra de temps per a que els proponents de la tercera via fessin una oferta en ferm. Per exemple, sis mesos. Si passats sis mesos, el govern d’Espanya segueix dient que no es pot canviar la constitució o no fa cap oferta que permeti que Catalunya sigui un estat, això voldria dir que la tercera via no és possible i que l´única manera de fer complir el mandat de “ser un estat” seria la independència.

Un avantatge d’aquesta proposta és que se li pren el dret de veto que “de facto” tenen els partidaris de que les coses segueixin tal i com estan sobre l’alternativa “tercera via”. És a dir, si no són capaços d’articular una proposta en un interval de temps determinat, es considera que els que han votat per un estat nou només tenen una alternativa (la independència) i no pas dues (independència i tercera via). Així, no podran tenir segrestat a tot el país mentre fan proclames a la constitució.

Resumint, si el SI-SI no obté més del 50% dels vots emesos però la suma del SI-SI i el SI-NO sí que té majoria absoluta, aleshores Espanya tindria un marge de sis mesos per a fer una oferta de terceria via que es votaria en un nou referèndum. En cas que Espanya no volés o no pogués fer aquesta oferta, s’interpretaria que l’única manera de complir el que ha votat la majoria dels ciutadans de Catalunya és la independència.

 


(*) Dic que aquesta és la interpretació que es faria perquè aquesta és, per exemple, la interpretació que va fer el Vicent Sanchis al mateix programa de TV3 que he linkejat més amunt. Suposo que l’argument és que per a fer un nou país a través d’un referèndum, cal que el 50% dels votants hi estiguin favor. Una altra interpretació possible del resultat seria que de les tres opcions (SI-SI, SI-NO i NO) la que es fa és la que té més vots, encara que no obtingui el 50%.

Read 24916 times
Rate this item
(73 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner