Banner
HOMEBLOGSInternet, els Bibliotecaris i les Bibliotecàries
28 January 2014

Internet, els Bibliotecaris i les Bibliotecàries

Written by 

Arran d’una entrevista al Telenotícies de TV3 on parlava de l’evolució de les desigualtats al món desenvolupat, vaig pronunciar la frase “quan arriba internet, les bibliotecàries perden la feina”. Aquesta frase ha creat rebombori a les xarxes socials i al món d’internet. Molts bibliotecaris i bibliotecàries de Catalunya s’han sentit ofesos per l’afirmació. Fins i tot el butlletí del Col.legi de Bibliotecaris-Documentalistes de Catalunya ha penjat un article a la seva web on titlla la meva afirmació d'exemple simplista, fora de lloc i tan fals pel que fa a l’afirmació com erroni en el seu enunciat.”

L’article afegeix que “Errors com aquest, expressat en un mitjà d’informació públic com TV3, afecta no només els professionals de la biblioteconomia i la documentació, sinó també, a la professió mateixa perquè l’exclou com a referència de pes dins del panorama educatiu i laboral.”

Finalment em critiquen per haver dit “bibliotecàries” (en contraposició a bibliotecaris) I em diuen que “potser hauria de saber que ja no és aquella vella professió només de dones, sinó que els titulats en Biblioteconomia o en Informació i Documentació són tant dones com homes.”

Després de criticar-me, l’escrit del col.legi de bibliotecaris dona una explicació (molt bona, per cert) de per què els bibliotecaris i documentalistes són més importants que mai.

A tot això, m’agradaria comentar tres coses. Primera, em sap greu que els bibliotecaris i bibliotecàries s’hagin sentit ofesos per la meva afirmació. En cap cas era la meva intenció insultar o menystenir una professió i uns treballadors honorables i respectables com els que més. La meva intenció era posar exemples de professionals que perden la feina per culpa de les noves tecnologies. Tots tenim clar que d’aquestes professions n’hi ha moltes (agents de viatges, comptables, etc) i que en el futur encara n’hi haurà més. De fet, una de les professions que perilla, o al menys perilla tal i com la coneixem, ÉS LA MEVA!: penso que els MOOCS (“massive online open courses”) farà que uns quants professors super-estrelles tinguin milions d’estudiants online i els demés, ens quedem sense poder donar classes i haguem de fer altres coses. Això, entre d’altres coses, és el que vaig explicar a Davos i que, per la brevetat de l’entrevista, no vaig poder explicar totalment al Telenotícies. Per tant, no era la meva intenció menystenir cap professió ni cap professional i, per tant, demano perdó a tots els bibliotecaris i totes les bibliotecàries que es varin sentir ofesos pel meu comentari.

Segona, les dades demostren que el número de bibliotecaris s’està reduint. Segons un estudi fet per Sydney Beveridge, Susan Weber and Andrew A. Beveridge, amb el cens nord-americà entre 1880 i 2009, el número de bibliotecaris (en anglès es diu “librarians”) va augmentar de 636 al 1880 a 307.273 al 1990, any en què el número va assolir el màxim. D’ençà del 1990, però, el número ha caigut fins als 212.742 a l’any 2009: UNA CAIGUDA DEL 30%, una caiguda que coincideix amb l’aparició d’internet! És cert que el fet que la caiguda coincideixi amb l'aparició d'internet no vol dir que estigui causada per internet. Però la realitat és que el número de bibliotecaris als Estats Units ha caigut un 30% des de 1990. I com que això és als Estats Units i ha passat durant els darrers 20 anys, no es pot atribuir la davallada a les retallades fetes pel govern català arran de la crisi. I com que la caiguda comença a passar al 1990 i no pas al 1980, no se li poden donar les culpes al Reagan i la seva reducció del sector públic als Estats Units. La magnitud de la caiguda i el moment en què passa em fa pensar que la raó és la introducció de les noves tecnologies: internet, Google, llibres electrònics, etc. Quan vaig pronunciar la frase que va molestar als bibliotecaris i bibliotecàries a TV3, no volia insultar sinó simplement constatar aquesta dada. És possible que a d’altres indrets les dades siguin diferents, però les dades que jo tinc demostren que la professió de bibliotecari als Estats Units ha perdut el 30% dels treballadors. No veig que sigui cap insult assenyalar-ho i no veig que aquest exemple estigui "fora de lloc i tan fals pel que fa a l’afirmació com erroni en el seu enunciat"

I tercera, lamento que els membres del col.legi de bibliotecaris se sentissin ofesos pel fet que digués “bibliotecàries” i no pas “bibliotecaris”. Això de parlar en masculí o en femení sempre és un problema. Hagués hagut de dir “bibliotecaris i bibliotecàries” ja que, com diuen a la seva web, aquesta és una professió on hi ha homes i dones. Dit això, el mateix estudi assenyala que, si bé es cert que el número d’homes bibliotecaris ha augmentat d’ençà del 1880, també és cert que la professió (al menys als Estats Units) segueix sent dominada per les dones: un 83% dels bibliotecaris i bibliotecàries segueixen sent dones (podeu veure l'evolució al gràfic següent, on les dones estan representades per les línies fúcsia i els homes en blau).


Finalment, mencionar que una dada interessant. El document del col.legi de bibliotecaris argumenta que els bibliotecaris són més importants al món d’internet, però que han de fer feines diferents de les que feien abans. Les dades del cens, per contra, diuen que el número de bibliotecaris ha caigut un 30% d’ençà de la introducció d’internet. Penso que les dues frases són compatibles i ho demostra una tercera dada aportada per l’estudi del cens dels Estats Units: els salaris dels bibliotecaris ha pujat en relació al salari mig d’ençà del 1990. Al 1940, el salari d’un bibliotecari americà era equivalent al 153% del salari mig. Al 1990, aquest número havia baixat fins al 100%. Però entre 1990 i 2009, el salari els bibliotecaris ha augmentat fins al 137% del salari mig. Això segurament reflecteix el fet que internet fa que es necessitin menys bibliotecaris però que aquests siguin cada cop més especialitzats, amb més estudis i més productius. En un món on els salaris s’assemblen a la productivitat (com els Estats Units), això es reflecteix en un salari superior.


Read 27149 times
Rate this item
(106 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner