Banner
HOMEBLOGSNota sobre el Deute i la Salut Econòmica del Barça
27 May 2010

Nota sobre el Deute i la Salut Econòmica del Barça

Written by 

Com a directiu del Futbol Club Barcelona que no participa en el procés electoral més que en qualitat de supervisor (soc un dels 6 directius que s’han quedat al Club sense anar a cap candidatura per a garantir el funcionament del procés electoral, tal i com exigeixen els nostres estatuts), la meva intenció és no defensar ni atacar a cap dels pre-cadidats o candidats al llarg d’aquesta campanya. Ara bé, com a tresorer del Club, tinc l’obligació de defensar el club davant certes informacions esbiaixades que estan apareixent a la premsa darrerament. En aquest sentit, vull qualificar les afirmacions fetes per alguns dels pre-candidats i pel meu col•lega professor titular de la Universitat de Barcelona, Josep Maria Gay, al programa Versió RAC1 amb Toni Clapés.

(1)    Alguns pre-candidats i el professor Gay (menciono el nom del professor perquè no participa en el procés electoral) han dit que el deute del club era de 489 milions d’euros a mitjans del 2009 i que aquesta quantitat posa al club en riscos financers d’impagament a mig termini. A aquesta quantitat, han dit, s’hi ha d’afegir el deute generat per l’adquisició d’Ibrahimovic, Chygrynsky i , ara Villa. Un cop sumades aquestes quantitats, estimen que el deute del Barça en aquests moments és de 700 milions d’euros. Diuen que aquest deute no és sostenible i posa en perill el futur i la sostenibilitat econòmica del club.

(2)    Alguns pre-candidats i el professor Gay han dit que un dels problemes del club és la gran quantitat de “despeses diverses de gestió” (que sumen uns 80 milions) i que, per garantir la sostenibilitat del club cal que siguin reduïdes a la meitat.

Comentaris preliminars: per parlar de sostenibilitat d’un club (o una empresa) el que cal mirar és el deute net en relació a la capacitat de retornar-la. El deute net es la diferència entre el que tu deus als teus creditors i el que et deuen a tu els teus deutors. És a dir, si tu deus 1.000 i a tu et deuen 1.000 no tens cap problema de deute ja que pots pagar el que deus simplement amb el que et deuen. En aquest cas el deute brut és de 1.000 i el deute net és de 0. Si, per contra, tu deus 1.000 i a tu et deuen 200, és possible que tinguis un problema. El deute brut és de 1.000 i el net de 800. El problema, doncs, te’l crea el deute net i no pas el brut. Dics que “es possible” que tinguis un problema perquè només el tindràs si no tens capacitat de retornar aquests diners. La teva capacitat de pagar depèn de dues coses: dels teus ingressos anuals i la teva riquesa. M’explico: Si tu tens un deute net de 800 i els teus ingressos son de 10 a l’any, aleshores tens un gravíssim problema perquè si tinguessis els mateixos ingressos cada any, tardaries 80 anys a retornar el deute net fins i tot si hi dediquessis tots els diners a retornar el crèdit. En canvi, si el teu deute net és de 800 i els teus ingressos anuals són de 800, aleshores tens un problema molt menor perquè tardaries un any en tornar el crèdit si dediquessis tots els diners a pagar els creditors. I si els teus ingressos són de 1.600, aleshores, no tens cap problema perquè tardaries ½ any a retornar el crèdit si hi dediquessis tots els diners. És per això que normalment les empreses no donen com a dada el deute net sinó el deute net com a fracció dels ingressos. Per altra banda, encara que els teus ingressos siguin 10, un deute net de 800 no és cap problema si tens un patrimoni de 10.000. No?

Comentaris de fet: Doncs bé, per a que no hi hagi dubtes ni els candidats hagin de fer especulacions de l’evolució del deute entre els darrers números publicats (a 30 de juny del 2009) i avui dia, he demanat les darreres dades: el deute net del Futbol Club Barcelona és, a dia 30 d’Abril de 2010 de 297,3 milions d’euros. D’on treuen alguns pre-candidats i el Sr Gay que el deute és d’entre 489 i 700 milions? No ho sé. Però el fet que amb tota tranquilitat “afegeixin” el cost d’Ibrahimovic, Chygrynskyy i Villa i misteriosament oblidin de restar els ingressos per Eto’o em fa pensar que estan parlant de deute brut i no de deute net. I ja he explicat abans que per a parlar de “sostenibilitat del deute” o “salut econòmica del club” haurien de parlar del deute net. És incomprensible com llicenciats en administració d’empreses o professors de comptabilitat poden cometre aquests errors.

Suposa un risc econòmic aquesta magnitud d’endeutament? Ja he explicat que hi havia dues maneres: la primera era comparar-ho amb els ingressos i la segona, amb el patrimoni. Si dividim el deute net (297,3 milions d’euros) pels ingressos totals del club (uns 410 milions d’euros) ens surt que el deute representa el 72,5% dels ingressos del Futbol Club Barcelona. A modus de comparació, la proporció del deute net als ingressos al 2004 era de 178%!!! La sostenibilitat del deute ha millorat enormement durant els dos darrers mandats.

L’altra manera de veure si aquest deute és sostenible i suposa un risc per al Barça és comparar-lo amb els actius que té el Club. En aquest sentit m’agradaria recordar a tots els socis i simpatitzants que llegeixin això que, per normativa comptable, els jugadors de futbol, que són l’actiu més important que té el club juntament amb els terrenys, tenen el valor derivat del seu preu d’adquisició. És a dir, si un compra un jugador per 94 milions d’euros, el valor comptable d’aquest jugador és de 94 milions (a aquesta quantitat s’hi ha de restar una part cada any en concepte d’amortització). En canvi, si un té un jugador criat a la Masia, com que no s’ha pagat res per ell, el valor comptable és zero. El professor Gay, que a més de professor de comptabilitat és un economista amb sentit comú, sap que el valor de Messi no és zero encara que la normativa comptable digui que sí que ho és. Que el valor de Xavi no és zero. Que el valor d’Iniesa, Bojan, Victor Valdés, Pedro, Jeffren, o Puyol no és zero per més que així ens ho obliguin a posar els llibres de comptabilitat. Quin valor té la plantilla del Barça? Doncs no ho sé. Hi ha un estudi de la Unió de Banques Suisses que estima que tots plegats valen 320 milions d’euros. Jo crec que si CR9 val 96, la nostra pedrera val molt més que 320 milions d’euros. Però agafem aquesta xifra conservadora i comparem-la amb el deute net del Barça, que hem dit que era de 297,3 milions i ens surt que, només mirant els actius de jugadors de futbol sense comptabilitzar, el patrimoni del Barça és molt més gran que el deute net!!! (i això que no hem comptabilitzat el valor del mini estadi –xifrat en us 300 milions i els terrens del Camp Nou –uns 900 milions més, veiem que el problema del deute és nul).

Per tant, que tothom estigui tranquil amb el tema econòmic. Els rumors que s’estan fent circular sobre la sostenibilitat del deute són falsos i la salut econòmica del club és envejable. De fet, fixeu-vos si és envejable que vam comprar al David Villa al València (per 40 milions i no per 50 com ha exagerat algun dels pre-candidats). Doncs bé, el València ens ha permès pagar els 40 milions a 3 anys, sense interessos i sense cap mena d’avals. Si creguessin que som remotament insolvents, de veritat creieu que ens deixarien pagar a terminis i sense garanties???

Sobre el punt referent a unes despeses de gestió excessives i les promeses de reduir aquestes despeses de gestió a la meitat tot suggerint, entre línies, que la directiva actual està malbaratant els diners. En aquest sentit m’agradaria recordar que aquestes despeses són coses com el manteniment de la gespa dels estadis, operació i manteniment de la ciutat esportiva, costos de transports per desplaçar als jugadors als partits de camp contrari, costos mèdics, informàtica, la llum de l’estadi, els costos de tot el futbol base, les despeses de partits (seguretat, àrbitres, manteniment) o material esportiu. Tant alguns dels pre-candidats com el Sr Gay han dit que aquestes despeses s’haurien de reduir a la meitat. Estaria bé que expliquessin exactament quina de les partides que he esmentat els agradaria retallar: pensen retallar a la meitat el cost de la pedrera? Pensen tancar la meitat ciutat esportiva? Pensen jugar amb la meitat de la llum o amb només 2 àrbitres? Pensen eliminar la meitat dels partits de fora de casa per estalviar el transport de jugadors? Pensen eliminar la meitat de la gespa del Camp Nou i posar-hi sorra? No cal dir que totes i cadascuna d’aquestes propostes serien absurdes. Tan absurdes com les acusacions de malbaratament o les propostes de reduir les despeses de gestió a la meitat sense reduir la qualitat dels serveis que dona el Futbol Club Barcelona.

RESUMINT: No és cert que el Barça tingui un problema d’endeutament. No és cert que el deute net del Barça sigui ni de 485 milions ni de 700 milions com han dit algunes precandidatures o alguns “experts” en comptabilitat. El deute net del Barça (que és el que s’ha de mirar quan es parla de sostenibilitat o risc d’impagament) a dia 30 d’Abril de 2010 és de 297,3 milions d’euros, cosa que representa el 72,5% dels ingressos anuals (al 2004 aquesta xifra era de 178%). La salut econòmica del club és molta i ni els candidats ni els “experts” haurien de jugar a manipular les dades en benefici electoral. El joc net consisteix a no difamar els candidats amb l’objectiu d’obtenir vots. Si. Però també consisteix a no difamar el club amb motius electoralistes.

Read 30037 times
Rate this item
(2 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner