Banner
HOMEMASS MEDIAInterviews"Els catalans hem decidit tornar a ser gallines, a ser obedients"
11 May 2023
"Els catalans hem decidit tornar a ser gallines, a ser obedients"
Mass media - Interviews
Diari de Girona
  
 

Tags: Artificial Intelligence

Xavier Sala i Martín presenta avui (18:30h) al Centre Cultural La Mercè el seu nou llibre «De la Sabana a Mart. L’economia de la intel·ligència natural», on reflexiona sobre la intel·ligència artificial i les idees que han transformat el món.

Ara es dedica a l’antropologia, trepitjant lloc a l’Eudald Carbonell? Bé, és una història de la humanitat a través de les idees. La tesi és que el progrés ve de les idees, és a dir, del cervell humà. La majoria d’economistes del meu camp sostenen que l’única clau del creixement són les idees tecnològiques. Jo dic que hi ha tres tipus d’idees.

A saber:
La ciència, la tecnologia i les idees socials -lleis, propietat, etc-, que ajuden a organitzar la societat. La capacitat de coordinar tots els esforços en una societat complexa fa que vostè i jo fem feines diferents, i ens permet enviar aparells a mart o fer teoremes matemàtics. Sense una societat complexa, Einstein s’hauria dedicat a buscar bolets.

Aquest seu llibre, ChatGPT l’escriu en cinc minuts.
No, perquè ara mateix la intel·ligència artificial té un greu problema: no diu la veritat.

És més intel·ligent del que sembla.
Són simples models estadístics de predicció, prediuen la propera paraula. Sabent com els humans fem servir el llenguatge, elaboren un text que sembla humà. Però no està programat per a dir la veritat, ja que no sap què és la veritat. No entén les coses, se les inventa, per tant, quan ens interessa la veritat, per exemple en un llibre científic, no ajuda. Ara bé, sí que funciona per a fer texts on la veritat no importa, com ara novel·les.

[...]

- Link to the whole article (PDF)

- Link to the whole article (web Diari de Girona)

Search

Banner