Banner
HOMEMASS MEDIAInterviews“Amb els aranzels, la Xina i Europa juguen a veure qui és més burro”
07 July 2024
“Amb els aranzels, la Xina i Europa juguen a veure qui és més burro”
Mass media - Interviews
On Economia
  
 

El catedràtic d’Economia de la Universitat de Colúmbia, Xavier Sala-i-Martín, explica que el cervell dona als humans una intel·ligència natural amb la qual generar tres tipus d'idees: les científiques, les tecnològiques i les socials, que ens han permès assolir nivells de prosperitat colossals. Ho recull en la seva última obra De la sabana a Mart. L'economia de la intel·ligència natural. Partint d'aquesta idea, el professor fa entendre als empresaris els pros i contres de la intel·ligència artificial i, en certa manera, la desmitifica. No obstant això, també els posa en alerta dels perills de no pujar al carro de la IA. Per què? Perquè es necessita per no perdre competitivitat i més encara si ens situem a Europa. Sala-i-Martín ho té clar: s'ha d'evitar que els Estats Units inventin, la Xina fabriqui i Europa es limiti a ser el regulador del món.

Llavors, què s'ha de fer per guanyar productivitat?

Un empresari que mira i es pregunta per què utilitzo jo la intel·ligència artificial, no ho pot plantejar per estalviar llocs de treball, és un error. Així no anirem enlloc. El que ha de fer l’empresari és pensar com pot redissenyar la seva empresa des de zero per assolir la productivitat. Per exemple, Amazon és el fruit de la revolució d’Internet. Amazon venia llibres i no es va preguntar com podia aplicar internet a les llibreries —per buscar els llibres més ràpidament, per estalviar-se una venedora-, sinó que va dir: "la llibreria desapareix, ara la llibreria serà Internet. Es mirarà per Internet, es comprarà per Internet, es pagarà per Internet." I va canviar l'estructura del que és una llibreria. Després va passar d'una botiga de llibres a vendre de tot. Això és la revolució. Això és el que fa que una empresa sigui més productiva. Per tant, el que ens fa falta és pensar com serà la nova empresa que estarà dissenyada al voltant de la intel·ligència artificial, i com transformarà això l’economia i l’empresa. No ens fa falta la idea científica o tecnològica, sinó la idea social, i qui la trobi serà el nou Jeff Bezos de la intel·ligència artificial, i aquest per mi és el gran repte.

I en això la política industrial de les administracions hi té alguna cosa a fer?

El que hem de fer per guanyar productivitat és mirar com redissenyar l’empresa. No esperar que el govern faci reformes estructurals. Ha de ser l'empresari que ha de pensar en com redissenyar la seva companyia, sabent que les dades són el centre que et permet entendre els clients, els treballadors, els proveïdors... L'objectiu ha de ser fer-ho molt millor del que ho has fet fins ara, en un món en què tu entens tots els agents que integren la teva empresa molt millor que abans. És a dir, si incorporessis internet seguiries amb la mateixa llibreria i simplement diries a la llibretera que amb internet anirà més de pressa trobant un llibre? No! Ho redissenyaries tot per poder fer-ho tot per Internet, cosa que vol dir redistribuir els centres de distribució. Vol dir canviar-ho tot, revisar-ho tot, al voltant d’internet.

[...]

- Link to the whole article (On Economia)

Search

Banner