Banner
HOMEMASS MEDIAXavier in the NewsConferència a la UVic: “No tenim intel·ligència artificial sinó models estadístics de predicció”
10 May 2024
Conferència a la UVic: “No tenim intel·ligència artificial sinó models estadístics de predicció”
Mass media - News Sala i Martín
UVIC.cat
  
 

Tags: Catalunya | Speaking | University

L’economista Xavier Sala i Martín, professor a la Universitat de Colúmbia (Estats Units), considera que la intel·ligència artificial (IA) exemplifica “el gran repte que tenim amb les noves tecnologies”, davant de les quals l’actitud més encertada és “abraçar el canvi amb precaució”. Segons va explicar, actualment, “no tenim IA sinó models estadístics de predicció” que no busquen cap raonament ni dir la veritat i dels quals en desconeixem la lògica. Un bon exemple n’és “el llenguatge del Chat GPT, que s’ha entrenat amb tots els textos digitalitzats de la història perquè aprengui a predir paraules amb les quals construeix els textos”. Així ho va explicar Sala i Martín en el transcurs de la conferència “Intel·ligència artificial: macrotendències de present i futur” que va pronunciar amb motiu de la celebració del 10è aniversari d’UAlumni, el col·lectiu d’antics alumnes de la Universitat de Vic - Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), ahir, al Paranimf de la Universitat.

Sala i Martin va fer una exposició general sobre els avantatges i els inconvenients del funcionament actual de les màquines amb IA, posant com a exemple el Chat GPT, “una tecnologia nascuda el novembre del 2022 i que canviarà el món com en el seu dia ho va fer l’electricitat”. “Les màquines d’avui —va dir el conferenciant— saben fer prediccions de les teves preferències a partir d’algoritmes i hi ha tot un gran negoci al voltant de la capacitat de predir”. Amb tot, i servint-se de nombrosos exemples, l’economista va advertir al públic assistent que encara hi ha problemes amb les dades, els patrons i les prediccions amb què proveïm les noves tecnologies.

Centrant-se en l’àmbit de l’educació, Sala i Martín va pronosticar que la tecnologia canviarà “la manera d’educar, la manera d’avaluar i el que ensenyem”, ja que caldrà fer èmfasi en habilitats com la curiositat, la flexibilitat, l’adaptabilitat o la resiliència, i serà necessari formar “estudiants i futurs treballadors que preguntin”.

[...]

- Link to the whole article (UVic.cat)

Search

Banner