Banner
HOMEBLOGSEls Números del Barça
21 July 2012

Els Números del Barça

Written by 

Tinc per norma opinar sobre el Barça només en relació a aspectes relacionats amb la gestió de Joan Laporta (a la qual jo vaig col.laborar) i quan, d’alguna manera o altra aquella gestió és atacada. Sembla que la junta de Sandro Rosell ha presentat els números econòmics d’aquest any i com que el vicepresident Javier Faus ha mencionat la gestió de la junta anterior en diferents ocasions, m’agradaria comentar algunes coses. Adverteixo d’antuvi que tot el què dic està basat en les dades aportades per don Javier a la roda de premsa. Com faig normalment amb el govern d’Espanya, que ens acostuma a enganyar amb les rodes de premsa ja que al final resulta que les dades reals acaben no sent les que s’anuncien, el comentari definitiu sobre aquest tema serà fet un cop tinguem accés als comptes de veritat.

Tal com estava previst, don Javier ha presentat uns números enormement positius: 48 milions de benefici que haguessin estat molts més si no fos pel fet que aquesta junta “va heretar” els problemes de Hleb, Keyrrisson i Henrique de la junta anterior.

No deixa de ser curiós que la junta de Rosell hagi estat capaç de transformar un club que, segons ells, estava en quasi-fallida tècnica en un club de beneficis rècord en només dos anys! I sobre tot, és curiós que ho hagin fet en un entorn on totes les empreses s’enfonsen i fan fallida, tots els governs tenen tenen problemes i estan sent intervinguts i rescatats. En aquest entorn de desastre econòmic generalitzat, l’equip de gestió de Rosell ha estat estel.lar i ha capgirat un club amb una economia segons ells arruïnada en un club absolutament sanejat. Enhorabona, doncs, als gestors per tan magnífica proesa financera!

Suposo que per aconseguir-ho han eliminat totes les despeses supèrflues, tots els excessos i tot el dispendi de l’era Laporta. Al cap i a la fi, segons ens van dir fa dos anys, el gran problema del Barça no eren els ingressos (que ja eren uns ingressos rècord en aquella època) sinó el malbaratament que hi havia al club. Un malbaratament que la junta es va d’escampar per la premsa tot filtrant documents de tota mena. I per tallar de socarrel tot aquell dispendi es va anunciar una política d’austeritat i retallades severes que incloïa coses tan importants com la substitució de tinta de colors per tinta negra a les impressores del club. També es van eliminar seccions i tot tipus de despeses “supèrflues”.

Tot això ha donat finalment els seus fruits ja que hi ha hagut una enorme reducció de la despesa que... Ups! Perdó! Ara que ho miro bé, veig que les despeses que va presentar don Javier són de 442 milions d’euros mentre que les que va presentar Laporta al seu darrer any eren, comparant les mateixes partides, de 428 milions. De fet, si descomposem les despeses partida per partida surten els següents resultats:


Els salaris esportius han augmentat en 3 milions, els no esportius també, les despeses d'explotació han passat de 87,2 a 101,3 milions i les "altres amortitzacions" han passat de 8,1 a 10,7 milions. L'única partida que ha baixat és la que van anomenar "altres despeses del 2010" que corresponen a les provisions dels comptes reformulats, sobre tot la provisió de Sogecable de 37,5 milions, unes partides que, en ser extraordiàries i que es donaven només el 2010, no té cap mèrit baixar-les ja que eren un artilugi comptable que desaparegué automàticament(*). Tenim, doncs, que les despeses totals comparables no tan sols no han disminuït sinó que han augmentat en 14 miions! En particular, les despeses salarials esportives, les no esportives i les despeses de gestió han pujat totes tres!

Això de que les despeses no hagin baixat és ben peculiar perquè entre les despeses d’aquell any hi havia 38 milions en salaris variables i premis als jugadors ja que aquell any, el 2010, es va guanyar la lliga de Futbol i l’Eurolliga de bàsquet.

És a dir, aquest 2012 no s’ha guanyat cap títol important al futbol i no s’ha guanyat l’eurolliga de bàsquet i, per tant, no s’han hagut de pagar els 38 milions d’euros en premis que va haver de pagar Laporta al 2010... i tot i així, les despeses del Barça han augmentat??? Com pot ser? Això és la bona gestió? Això és l’austeritat? Tindrà don Javier Faus el mateix concepte d’austeritat que don Cristóbal Montoro?

El fet que les despeses de 2012 siguin més grans que les de 2010 em porta a una reflexió: Si, tal i com deia Rosell al 2010, la suposada crisi catastròfica causada per la suopsada gestió de Joan Laporta era deguda a un suposat dispendi descontrolat i no pas a la manca d’ingressos, com han pogut capgirar la situació sense disminuir la despesa? No serà que el que deien al 2010 era una gran mentida?

I encara una altra reflexió: si el Barça ara ha aconseguit els beneficis més grans de la història sense reduir la despesa que figurava que havia arruïnat el club (insisteixo, en un any on no s’ha guanyat CAP títol important), no serà que tot allò del malbaratament de Laporta era un gran engany? És a dir, no serà que no han aconseguit retallar la despesa perquè, en realitat, no hi havia tanta despesa per retallar i que tot allò del malbaratament era gran farsa propagandística?

De la roda de premsa de don Javier també sobta la tendència, que ja està esdevenint malaltissa, de la junta de Rosell a mencionar l'herència rebuda de Laporta només quan parlen dels aspectes negatius. MAI A LA VIDA mencionen l'herència rebuda a l'hora de parlar del què és bo. Per exemple, s'afanyen a dir que el contracte de TV signat per Laporta impedeix que els partits es puguin jugar en horari infantil... però no mencionen que el mateix contracte els dona una tercera part dels ingressos pels quals ara don Javier treu pit. Ei! Don Javier! Que la major part dels contractes que han generat els 490 milions d’euros d’ingressos els va signar Laporta!!! No compta això com a herència rebuda?

S'afanyen a dir que van heretar un deute i Keyrrisson i Hleb i tots els problemes que han tingut per rescindir els seus contractes... però no mencionen que també van heretar de Laporta uns actius anomenats Messi, Xavi, Iniesta, Valdés, Pedro, Guardiola, Vilanova i tota la resta d'estructura esportiva que no només els ha permès guanyar tots els títols que han guanyat sense haver de tocar res de res, sinó que també els ha permès anar a Qatar a vendre la samarreta per 30 milions i generar ingressos extres. O és que es pensa don Javier que els senyors de Qatar van signar el contracte amb el Barça per la seva cara bonica i no pas pels actius futbolístics que tenia el Barça? No creu que l’equip que ho havia guanyat absolutament tot, equip que anava fent caure rècords y equip que havien heretat de Joan Laporta, té a veure amb les mega ingressos que ha aconseguit el Barça aquest any? Com és que no menciona això com a part de l’herència rebuda?

"El què funciona, és gràcies a la bona gestió de Rosell i el què no funciona, és per culpa de Laporta": Aquesta sembla ser la filosofia propagandística d'una junta que ha demostrat que sap enganyar i ser desagraïda però que, vistos els números, encara no ha fet res per demostrar que sap gestionar.

 

 

 

(*) A més d'aquestes xifres, que apareixen als comptes que van ser aprovats per l'assemblea, hi ha una altra xifra sota la casella "altres despeses d'explotació" que és on van posar les provisions (com les dels contracte de Sogecable) que la junta de Rosell va encolomar a la comptabilitat de 2010 en la seva reformulació de comptes. Deixant de banda si aquelles provisions s'havien de comptabilitzar o no a la comptabilitat del Barça, està clar que no han de comptar a l'hora de veure si els programes d'austeritat de Rosell han funcionat. Al cap i a la fi, aquestes son partides que es van donar només una vegada al 2010 i, com que només es donaven una vegada, automàticament representaren una reducció de despesa al 2011 i 2012. Està clar que quan Rosell va dir que reduiria la despesa no deia que la reduiria "a partir de la despesa que inclou les provisions que van passar un cop a la vida el 2010". Reduir la despesa a partir de xifres no comparables seria fer trampes. Per a veure si la despesa s'ha reduit, el que cal fer és mirar partides comparables tal i com faig a la taula del text. O dit d'una altra manera, quan don Javier diu que l'actual junta ha reduit la despesa en relació a la de 2010, en realitat està enganyant al soci perquè la partida que ha baixat és la de les provisions que van desaparèixer automàticament al 2011. Si deixem de banda aquelles provisions, la despesa del Barça ha pujat.

Read 53620 times
Rate this item
(71 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner