Banner
HOMEBLOGSCrisi (41): Operacions a Curt, no.
14 August 2012

Crisi (41): Operacions a Curt, no.

Written by 

Després de culpar a les operacions a curt de les recents davallades de la borsa espanyola, el darrer 23 de juliol la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) espanyola va prohibir aquest tipus d’operacions durant tres mesos. Tothom es va posar molt content perquè, finalment, algú li parava els peus als especuladors malignes que estaven enfonsant ela borsa i el país. Només hi havia un petit inconvenient: la borsa no ha estat caient per culpa de les vendes a curt sinó perquè la greu situació de l’economia espanyola fa preveure que les seves empreses cotitzades no tindran gaires beneficis en un futur immediat. I això no s’arregla pas prohibint les operacions a curt.

Per entendre per què, comencem per explicar què són les operacions a curt. La regla fonamental per guanyar diners a la borsa és que cal comprar barat i vendre car. Si un inversor sospita que l’acció de l’empresa X pujarà de 100 a 120 durant la propera setmana, l’únic que ha de fer és comprar X ara i vendre d’aquí a set dies. Si la seva sospita s’acaba confirmant i, efectivament, X val 120, haurà comprat a 100 i venut a 120 i es podrà quedar amb els 20 de diferència.

Però què passaria si aquest inversor sospita que la cotització de X baixarà de 100 a 80 durant la propera setmana? Per poder comprar barat i vendre car, hauria de vendre ara i comprar d’aquí a set dies cosa que, en principi, sembla impossible ja que un no pot vendre una cosa que encara no té, no? Doncs no! El 1609, a un comerciant holandès se li va ocórrer la següent idea: l’inversor lloga avui accions d’X als seus propietaris durant una setmana i les ven ara que encara estan a 100. Espera set dies, les recompra i les torna. Si la seva sospita es confirma i el preu baixa, l’inversor acaba comprant a 80 i venent a 100 tot generant un benefici de 20. És cert que a aquest guany total se li ha de restar el preu del lloguer de les accions, però el resultat és que, en realitzar aquesta senzilla operació de lloguer-venda-i-recompra, un inversor pot guanyar diners encara que la borsa baixi! I això és el què es denomina venda a curt o operació a curt (en anglès “short selling”).

El problema per a l’inversor és que si la seva sospita no es compleix i resulta que, en lloc de baixar a 80, l’acció puja a 120, ell estarà obligat a comprar a aquest preu d’aquí a set dies ja que s’ha compromès a tornar als seus legítims propietaris les accions que ha llogat. L’operació, doncs, li haurà sortit malament en haver comprat a 120 i venut a 100. És a dir, la venda a curt és arriscada ja que, en realitat, no és més que una aposta a què el preu d’una determinada acció baixarà. I com passa amb totes les apostes, un pot guanyar... o perdre.

Però si les vendes a curt no són més que apostes a que la borsa baixarà, per què hi ha economistes que les responsabilitzen de les caigudes borsàries i per què hi ha governs que les prohibeixen? Al cap i a la fi, les travesses tampoc no afecten el resultat dels partits de futbol per la qual cosa prohibir les vendes a curt per evitar les caigudes de borsa és tan absurd com prohibir posar 2 a les travesses per evitar que els equips locals perdin els partits!

L’argument dels prohibicionistes és que, de vegades, els que aposten són “hedge funds” gegants i aquests sí que poden afectar la cotització de la borsa ja que realitzen operacions massives. És a dir, si els grans fons d’inversió fan operacions no d’una sinó de milions d’accions, les vendes a curt augmenten massivament l’oferta d’actius cosa que redueix la seva cotització.

Malgrat que sembla correcte, aquest argument és incomplet: cal recordar que per guanyar diners, la venda a curt no pot només llogar accions i vendre-les sinó que, una setmana després, les ha de tornar a comprar. I si avui la venda massiva d’accions provoca la caiguda de la borsa, l’equivalent compra massiva que es produirà necessàriament (repeteixo, necessàriament) d’aquí a una setmana ha de provocar l’efecte contrari! És a dir, les vendes a curt no són operacions de lloguer-venda d’accions sinó lloguer-venda-i-recompra. En haver de recomprar les accions prèviament llogades, els mateixos especuladors que provoquen la caiguda inicial han d’acabar provocant la recuperació de les cotitzacions fins a tornar-les al seu preu original.

Conclusió: les vendes a curt no poden ser responsables de la caiguda borsària espanyola dels últims mesos i la seva prohibició no aturarà les caigudes de la borsa a mitjà termini.

Si això és així, es preguntaran vostès, per què ha pujat l’IBEX35 un 20% des que la CNMV les va prohibir el passat 23 de juliol? La veritat és que la borsa ha pujat perquè en aquelles mateixes dates el governador Mario Draghi, va dir que el BCE faria el que fes falta per salvar l’euro, i això incloïa la compra de deute sobirà d’Espanya i Itàlia. En teoria, la compra de deute farà baixar la prima de risc cosa que permetrà a aquests governs finançar-se a tipus d’interès raonables i els allunyarà de la situació d’insolvència que els amenaça. Això pot ser el principi del final de la crisi i per això la borsa puja.

I com sabem que van ser les paraules de Draghi i no la prohibició de les vendes a curt el que ha causat la pujada del 20%? Doncs molt senzill: simultàniament a la pujada de la borsa, la prima de risc ha baixat un 20%. Les dues teories són consistents amb la pujada de l’IBEX però la de les paraules de Draghi també pot explicar la caiguda de la prima de risc. La teoria de la prohibició de les vendes a curt, no.

Read 37178 times
Rate this item
(28 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner