Banner
HOMEBLOGSLa darrera enquesta de Noxa per a La Vanguardia... al 2006!!!
21 November 2010

La darrera enquesta de Noxa per a La Vanguardia... al 2006!!!

Written by 

La darrera enquesta de l'institut Noxa per a La Vanguardia dona a CIU 50-52 Diputats quan tothom li donava mes de 62!!!...

link amb l'enquesta

Ups! Perdo! M'he equivocat! Estic mirant la darrera enquesta que va fer Noxa per a La Vanguardia al 2006, una setmana abans de les eleccions! Analitzem-la:

CIU: 50-52
PSC: 38-40
ERC: 17-19
PP: 13
ICV: 15

La veritat va ser una altra

CIU: 48 (error de -2 a -4)
PSC: 37 (error de -1 a -3)
ERC: 21 (error de +2 a +4)
PP: 14 (error de +1)
ICP: 12 (error de-3)
C'S: 3 (error de +3)

Quins errors va cometre Noxa? Primer, va sobrevalorar CIU i PSC. Segon, va infravalorar el vot independendista, que en aquell moment era el d'ERC. Tercer, no va identificar l'entrada de forces noves al parlament (en particular, no va identificar l'arribada de Ciutadans).

Tot aixo te una explicacio: encara que no us ho creieu, les empreses d'enquestes volen fer contents als amos que els contracten (volen fer mes enquestes en el futur) i per aixo tendeixen a cuinar(*) els resultats dels sondejos en la direccio que li agrada a l'amo. Recordeu que en aquell moment La Vanguardia apostava clarament per la sociovergencia (per tant, sobrevaloracio de CIU i PSC), estava (com encara esta) en contra dels independentistes (per tant, infravaloracio d'ERC) i a La Vanguardia mai no li han agradat els experiments i les coses noves (per tant, infravaloracio de C's).

El tema de les formacions noves, a mes, te un component estadistic afegit. M'explico. Per a poder "traduir" la intencio directe de vot (es a dir, el que respon directament la gent a la que preguntes) en escons, s'han de fer tota una serie d'ajustaments basats en el record de vot (se li pregunta a la gent que va votar a les eleccions anteriors) i en l'experiencia passada (la gent que, en el passat, deia que votava socialista tendeix abstenir-se mes que no pas la que deia que votava CIU, per la qual cosa cal ajustar les respostes d'uns i altres). El problema de les formacions noves es que ni hi ha record de vot ni hi ha experiencia passada de manera que les empreses d'enquestes van una mica perdudes. Per aixo ningu no va predir l'exit que va acabar tenint C's al 2006.


Avui La Vanguardia ha publicat la darrera enquesta de Noxa per a les eleccions del 2010.

www.lavanguardia.es/lv24h/20101120/54074123587.html


Ara LV no aposta per la sociovergencia sino per la convergencia absoluta. Jo interpreto aixo com que s'ha de suposar que els resultats de CIU estan inflats amunt i que els del PSC son mes o menys acurats.

La Vanguardia segueix sent molt aversa a l'independentisme i a les coses noves. Per tant, hem de suposar que els vots independentistes de partits nous, sobre tot els del SI de Laporta.

Per tant, penso de veritat que els resultats del SI estan infravalorats pero no nomes perque SI es independentista i perque SI es un partit nou. Estan infravalorats (tambe) perque Jose Antich te un odi especial per coses que van passar mentre Laporta era president del Barça.

Tot i aixi, no poden amagar que les dades de Noxa diuen que el Joan Laporta obtindra representacio parlamentaria (tot i que, fixeu-vos en el "truco de l'almendruco", a la grafica que apareix al diari, el nom SI no apareix a sobre del formatget, com tots els altres, sino a sota, de manera que si no t'hi fixes, et penses que no existeix.)

A banda de tot aixo, ja he explicat els problemes que tenen les empreses d'enquestes per a "traduir" la intencio directa de vot als partits nous (com SI), la qual cosa tambe em fa pensar que la quantitat d'escons que obtindra SI es molt mes alta del que prediu Noxa (o qualsevol altra empresa d'opinio).

Resumint, jo diria les enquestes no li van malament a SI i que el dia 28 tindra una bona representacio parlamentaria. Es hora de seguir fent trempar a la gent. Endavant.


==
(*) Cuinar no vol dir manipular ni fer coses illegals. Com tots sabeu, els resultats de les respostes directes no reflecteixen la realitat perque, entre d'altres coses, no es pregunta a tothom que votara (es fa una mostra estadistica) i aixo s'ha de corregir. Tambe hi ha errors a l'hora de traduir les respostes en escons perque hi ha molta gent que diu que votara i que despres no ho fara. Totes aquestes coses s'han de corregir. I aqui es on "l'art" de la correccio es pot fer d'una manera que agradi mes o menys a qui paga. I es clar, l'objectiu d'una empresa que fa enquestes es ser contractada repetidament per a fer enquestes de manera que, sense que l'amo li digui que ha de fer, l'empresa ja sap la manera de que se la torni a contractar.

Read 31125 times
Rate this item
(0 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner