Banner
HOMEBLOGS"Dret a Saber" (2): La Realitat en Xifres
17 June 2013

"Dret a Saber" (2): La Realitat en Xifres

Written by 

La segona entrega de la campanya del Partit Popular “Dret a Saber” contra la independència de Catalunya s’anomena “La Realitat en Xifres”. Al cartell principal hi apareix la frase “La Seguretat Social a Cataunya al 2012 va tenir un dèficit de 3.770 milions d’euros”. Tot seguit hi apareix “Catalunya és la segona comunitat més deficitària d’Espanya”. Aquest cartell va acompanyat d’un text una mica més explícit que diu:

“Una de les aspiracions dels independentistes catalans és la creació de la seguretat social catalana. Sense anar més lluny, al Pla de Govern que Artur Mas va presentar el passat dia 11 de juny de 2013 que -a la pàgina 18, mesura executiva número 137- contempla la creació de la ”Tresoreria de l’Administració Social Catalana. El que no diuen, però, és que una hipotètica seguretat social catalana seria deficitària

I just a sota hi ensenyen els números de tots els saldos de la seguretat social de Catalunya per als anys 2009 a 2012 així com el saldo de totes les comunitats autònomes.

No està massa clar quin és el missatge del PP amb aquest pamflet, però té tota la pinta que el què ens estan dient és que “una Catalunya independent no és factible perquè tindria una seguretat social deficitària”. De fet, aquesta és la conclusió a la què arribava el PP durant la campanya electoral quan etzibava que “en una Catalunya independent els avis no cobrarien les pensions”!

Aquesta és una conclusió, com a mínim, curiosa. Ho dic perquè si agafem els números de totes les comunitats que apareixen al mateix post del PP i els sumem, ens surt un total negatiu de -23.301 milions d’euros. Lògicament, aquesta suma és el dèficit de la Seguretat Social espanyola en el seu conjunt. És a dir, segons el propi pamflet del PP, la seguretat social espanyola va mantenir un dèficit de 23.301 milions d’euros. Si Catalunya no és viable perquè la seva seguretat social va ser deficitària al 2012, Espanya encara és menys viable perquè el seu dèficit era de 23.301 milions el mateix any!!! Com pot el PP arribar a la conclusió que Espanya no pot existir quan, en realitat, tots sabem que sí que existeix?

La resposta és, òbviament, que la factibilitat d’un país no ve donada pel dèficit de la seva seguretat social en un any particular, i menys si es tracta d’un any de crisi. Entre 2009 i 2012, tant Catalunya com España han estat en recessió econòmica i això ha fet que les cotitzacions baixessin i les despeses de la seguretat social augmentessin. Tot plegat ha contribuït a generar un dèficit de la seguretat social. A Catalunya i a Espanya.(*) I en la mesura que la crisi és transitòria, el fet que un país tingui dèficit de la Seguretat Social no té res a veure amb la sostenibilitat a mig i llarg termini.

Per a saber si el sistema de pensions és factible a la llarga, doncs, un no ha de mirar el saldo d’un any determinat sinó el saldo a més llarg termini. Si anem a la web del Col.lectiu Wilson trobarem les dades entre 1995 i 2008.  Mireu les dades vosaltres mateixos.

 

Si sumem els saldos de tots els anys anteriors a la crisi actual, resulta que entre 1995 i 2008, Catalunya va sumar superàvits per un valor de 28.168 milions d’euros.

Això vol dir que si Catalunya hagués estat independent d’ençà de 1995, hauria acumulat uns estalvis de 28.168 milions d’euros per afrontar els dèficits que comporta la crisi.

Ara bé, Catalunya ha format part d’Espanya i Espanya s’ha cruspit el superàvit de la Seguretat Social Catalana entre 1995 i 2008. De fet, si sumem tots els saldos de la Seguretat Social espanyola (excloent Catalunya) veiem que va ser deficitari: España va tenir un dèficit de 38.084 milions d’euros! És a dir, els espanyols s’han cruspit els 28.168 milions de superàvit que han generat els catalans i, a sobre, hi han afegit uns 10.000 milions addicionals!  Formar part d’Espanya ha posat en perill les pensions dels nostres avis fins al punt que, com tots sabeu, el govern espanyol està buscant maneres de reduir les pensions de tots els avis, els espanyols i els catalans, amb allò que eufemísticament anomena “factores de sostenibilidad”. Si Catalunya hagués estat independent d’ençà del 1995, ara mateix la seguretat social catalana tindria un coixí que permetria pagar les pensions dels avis catalans sense haver de fer retallades. Però com que forma part d’Espanya i els espanyols s’han cruspit aquest coixí, els nostres avis hauran de patir.

A la primera entrega de la sèrie “Dret a Saber” titulat “Espanya ens Roba?”, els dirigents del PP cometien un error conceptual que demostrava que no havien estudiat prou la matèria de comptabilitat nacional. Si haguessin estat a l’escola, el mestre els hagués suspès.

A l’entrega d’avui, el PP ja no demostra ignorància sinó pura mala bava. Amagar els superàvits de la seguretat social catalana entre 1995 i 2008 per fer veure que la seguretat social catalana no és sostenible, ja no és un error conceptual sinó que és pura deshonestedat intel·lectual. Si haguessin estat a l’escola, no només haurien suspès sinó que haurien estat expulsats. Per fer trampes.

 

 

(*) El fet que Catalunya sigui la segona comunitat amb dèficit absolut més gran, després d'Andalusia (cosa que el pamflet del PP subratlla com si fos la demostració de qui sap què), només reflecteix que Catalunya és la segona comunitat amb més població, després d'Andalusia.

Read 38769 times
Rate this item
(138 votes)

INTRODUCTORY NOTE

Starting January 30, 2012, I decided to put the random (economic) thoughts that I was posting on Facebook, in a blog. In this site you will be able to read all Facebook notes going back to 2008, (without my Friend’s comments, unfortunately), but we will only maintain the new thoughts. If you want to check out the old comments, they are still posted on Facebook. If you want to comment on them, you have two options (1) Become a Facebook Subscriber. Since all the posts will also appear in Facebook, you will be able to comment there. (2) Comment on Twitter, as each post will also be announced in Twitter.

Search

Banner